X

КАСКО – повна загибель автомобіля

КАСКО – повна загибель автомобіля

КАСКО – повна загибель автомобіля. Якщо в результаті дорожньо-транспортної пригоди або іншого випадку за договором страхування (метеорит впав, наприклад), автомобіль пошкоджений настільки, що він не відновлюється, ви, звичайно ж, сподіваєтеся отримати відшкодування за КАСКО. Повна смерть від правил автострахування передбачена і повинна бути відшкодовано, але процедура отримання грошей на страхування – це не так проста процедура, як хотілося б.

Каско (від шолома Каско або нідерл. каско корпусу) – страхування транспортних засобів (автомобілів, суден, літаків, вагонів) від пошкоджень, крадіжок або крадіжок. Вона не включає страхування майна, що здійснюється, відповідальність перед третіми особами тощо.

Розглянемо гіпотетичний приклад:

Ви купили машину за 1 млн грн. Це сума, на яку вони застраховані. Через півроку ми стали у великій аварії, де транспортний засіб був серйозно пошкоджений. Страховка оцінила збиток, який, на їхню думку, склав 800 000 грн.

Повна загибель автомобіля під КАСКО відбувається – відповідно до Страхового регламенту – коли або немає технічної можливості відремонтувати пошкодження через ремонт, або вартість цих робіт становить понад 75% страхової вартості мінус сума амортизації.

Навіть без урахування зносу, 75% від суми – 750 000 грн, тому це дійсно “тотально” (термін, який означає фактичне або конструктивне тотальне знищення). Ви сподіваєтеся отримати повну вартість страхування. І що вам запропонує страховка?

Існує, ймовірно, два можливі варіанти:

Перший. Дайте вам решту автомобіля і страхового відшкодування. Який буде розраховуватися як щось подібне: знос в перший рік експлуатації – близько 15% – 150 000 грн.

Річні залишки будуть оцінені, наприклад, у 300 000 грн. (Не помиляйтеся, що сума, швидше за все, буде завищена. Насправді, залишки можуть піти на частини, можливо, тисячі за 100).

Загальний: 550 000 грн буде повернуто.

Якби була франшиза, франшиза була б відрахувана.

І це за машину, яку ви заплатили мільйон півроку тому.

Другий. Якщо ви відмовляєтесь від прав на залишок майна на користь страховика (маєте повні права, хоча про це знають не всі), вони самі візьмуть «метал», і вам запропонують відшкодування мінус знос і франшизу. Якщо цього не було, то отримаєте 850 000 грн.

Нарешті, щоб заощадити кошти, страховка може просто заниити вартість збитку. Скажімо, тисячі до 500. Тоді вони не визнають “тотальний” і будуть платити гроші “за ремонт”.

Ви нічого для них не відремонтуєте, але страховка втратить менше, ніж в перших двох варіантах. Існують і більш екзотичні варіанти: страхування, навпаки, завищує вартість ремонту, щоб досягти загальної суми, якщо вона – з урахуванням зносу і заряду – вигідніше страхування, ніж оздоровлення.

Як з ними боротися?

Перше: якісна незалежна експертиза. Оцінка як пошкоджень, зносу, так і залишків. Тоді ви зможете наполягати на загальній, якщо страховий збиток занижував, парирувати його, якщо завищити, або збільшити суму виплат за першим варіантом. Якщо вам потрібна інша частина автомобіля з якихось причин.

По-друге, якщо залишки не потрібні, напишіть у страховій заяві про відмову від права власності на застраховане майно з вимогою повернути повну страхову вартість (за другим варіантом). Ви маєте право отримувати всю суму без урахування будь-якого зносу. Оскільки страхова премія, повністю сплачена Вами, була розрахована з повної страхової суми (той же мільйон у прикладі), немає підстав зменшувати страхове відшкодування. Якщо протягом семи днів після реєстрації Вашої заяви зі страховки не сплачує каско – зверніться до суду.

По-третє, в жодній з ситуацій не можна зашкодити допомогою досвідченого автожурналістки.Суд по справі КАСКО непростий, вам протистоять юристи страхової компанії, які спробують довести законність обліку зносу, розмір збитку і всі інші моменти, які приносять вам вигоду, але вкрай несприятливі для вас. І боротися з ними без відповідної освіти і досвіду дуже складно.

Зв’яжіться з нашою компанією. Ми допоможемо вам провести якісну експертизу з усіма необхідними оцінками, ми відстоюємо Ваші інтереси в суді і зможемо стягнути всі платежі за рахунок Вас КАСКО зі страхової компанії.

Вам допоможе страховий юрист

Залиште Ваше ім'я та номер телефону, і наш працівник зв'яжеться з Вами як тільки зможе.